Tampere University of Technology

TUTCRIS Research Portal

Pienyrittäjän osaaminen kilpailuareenalla

Research output: Book/ReportDoctoral thesisCollection of Articles

Standard

Pienyrittäjän osaaminen kilpailuareenalla. / Ojala, A.

Tampere : Tampere University of Technology, 2007. (Tampereen teknillinen yliopisto. Julkaisu; Vol. 659).

Research output: Book/ReportDoctoral thesisCollection of Articles

Harvard

Ojala, A 2007, Pienyrittäjän osaaminen kilpailuareenalla. Tampereen teknillinen yliopisto. Julkaisu, vol. 659, Tampere University of Technology, Tampere.

APA

Ojala, A. (2007). Pienyrittäjän osaaminen kilpailuareenalla. (Tampereen teknillinen yliopisto. Julkaisu; Vol. 659). Tampere: Tampere University of Technology.

Vancouver

Ojala A. Pienyrittäjän osaaminen kilpailuareenalla. Tampere: Tampere University of Technology, 2007. (Tampereen teknillinen yliopisto. Julkaisu).

Author

Ojala, A. / Pienyrittäjän osaaminen kilpailuareenalla. Tampere : Tampere University of Technology, 2007. (Tampereen teknillinen yliopisto. Julkaisu).

Bibtex - Download

@book{4c549c987b9b46aeb1c003f046da69dd,
title = "Pienyritt{\"a}j{\"a}n osaaminen kilpailuareenalla",
abstract = "Tutkimuksen p{\"a}{\"a}teht{\"a}v{\"a}n{\"a} on kuvata makrotasolla pienyritt{\"a}j{\"a}n kilpailuareenaa sek{\"a} mikrotasolla pienyritt{\"a}j{\"a}n osaamista pienyritt{\"a}j{\"a}n ty{\"o}n, pienyrityksen ja yritysymp{\"a}rist{\"o}n n{\"a}k{\"o}kulmasta. Kilpailuareenalla tarkoitetaan pienyritt{\"a}j{\"a}n yritysymp{\"a}rist{\"o}{\"a} ja makrotasolla globaalia yritysymp{\"a}rist{\"o}{\"a}. Tutkimuskohteena on 29 pienyritt{\"a}j{\"a}{\"a}, joiden yritykset sijaitsevat Pirkanmaalla. Toimialaltaan pienyritykset ovat {\"a}{\"a}rip{\"a}it{\"a}: korkeaa teknologiaa k{\"a}ytt{\"a}v{\"a}t yritykset ja perinteisen metalliteollisuuden alan yritykset. Teknologian yrityksi{\"a} on tutkimuksessa 14 ja metallialan yrityksi{\"a} 15. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys perustuu Nonakan ja Takeuchin kehitt{\"a}m{\"a}{\"a}n organisaation tiedonluomisen prosessimalliin. Mallia t{\"a}ydennet{\"a}{\"a}n Mahoneyn ja Sanchezin sek{\"a} van den Boschin ja van Wijkin mukaan tiedolla johtamisen kompetenssipohjaisella, yksil{\"o}keskeisell{\"a} kollektiivisella johtamistiedolla. Tutkimuksessa sovelletaan Porterin timanttimallia l{\"a}hinn{\"a} pienyritt{\"a}j{\"a}n yritysymp{\"a}rist{\"o}n j{\"a}sent{\"a}miseen ja sit{\"a} t{\"a}ydennet{\"a}{\"a}n toimialaa koskevilla uhka- ja mahdollisuustekij{\"o}ill{\"a}. Tutkimuksen empiirinen materiaali on hankittu yhdist{\"a}m{\"a}ll{\"a} erilaisia tiedonhankintamenetelmi{\"a}: haastattelulomake, nauhoitetut haastattelut ja observointiin perustuvat kentt{\"a}p{\"a}iv{\"a}kirjat. Tutkimuksessa k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n grounded theory:n straussilaista l{\"a}hestymistapaa. Tutkimuksen tulokset osoittavat, ett{\"a} korkean teknologian yritt{\"a}j{\"a}t olivat koko ajan tekemisiss{\"a} uuden tiedon kanssa. Korkean teknologian yritt{\"a}j{\"a}t kytkiv{\"a}t tiedon tiiviisti osaamisen johtamisen viitekehykseen ja hy{\"o}dynsiv{\"a}t strategisen uuden tiedon liiketoimintaosaamiseksi ja teknologiaosaamiseksi. Lis{\"a}ksi korkean teknologian yritt{\"a}jill{\"a} oli kokonaisvaltainen ymm{\"a}rrys ja abstrahointikyky toimialansa tulevaisuuden kehittymisest{\"a} intuitiona. T{\"a}m{\"a}n vuoksi korkean teknologian yritt{\"a}jien tiedonk{\"a}site on l{\"a}hemp{\"a}n{\"a} know why tietoa kuin know how tietoa. Metallialan yritt{\"a}jien osaamisen johtamisessa on enemm{\"a}n operatiivisia piirteit{\"a} kuin korkean teknologian yritt{\"a}jien. Metallialan yritt{\"a}jien osaamisen johtaminen on l{\"a}hell{\"a} yritt{\"a}j{\"a}n ty{\"o}n ammatillista osaamista, tiedon k{\"a}ytt{\"o}{\"a} ammatissa tietyll{\"a} substanssialueella. T{\"a}ll{\"o}in metallialan yritt{\"a}jien tiedonk{\"a}site on l{\"a}hemp{\"a}n{\"a} know how tietoa. Tiedon v{\"a}lisen eron toteaminen tutkimuskohteena olevien pienyritt{\"a}jien v{\"a}lill{\"a} on tutkimuksen keskeisin kontribuutio.",
author = "A. Ojala",
note = "Awarding institution:Tampere University of Technology",
year = "2007",
language = "Suomi",
isbn = "978-952-15-1744-0",
series = "Tampereen teknillinen yliopisto. Julkaisu",
publisher = "Tampere University of Technology",

}

RIS (suitable for import to EndNote) - Download

TY - BOOK

T1 - Pienyrittäjän osaaminen kilpailuareenalla

AU - Ojala, A.

N1 - Awarding institution:Tampere University of Technology

PY - 2007

Y1 - 2007

N2 - Tutkimuksen päätehtävänä on kuvata makrotasolla pienyrittäjän kilpailuareenaa sekä mikrotasolla pienyrittäjän osaamista pienyrittäjän työn, pienyrityksen ja yritysympäristön näkökulmasta. Kilpailuareenalla tarkoitetaan pienyrittäjän yritysympäristöä ja makrotasolla globaalia yritysympäristöä. Tutkimuskohteena on 29 pienyrittäjää, joiden yritykset sijaitsevat Pirkanmaalla. Toimialaltaan pienyritykset ovat ääripäitä: korkeaa teknologiaa käyttävät yritykset ja perinteisen metalliteollisuuden alan yritykset. Teknologian yrityksiä on tutkimuksessa 14 ja metallialan yrityksiä 15. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys perustuu Nonakan ja Takeuchin kehittämään organisaation tiedonluomisen prosessimalliin. Mallia täydennetään Mahoneyn ja Sanchezin sekä van den Boschin ja van Wijkin mukaan tiedolla johtamisen kompetenssipohjaisella, yksilökeskeisellä kollektiivisella johtamistiedolla. Tutkimuksessa sovelletaan Porterin timanttimallia lähinnä pienyrittäjän yritysympäristön jäsentämiseen ja sitä täydennetään toimialaa koskevilla uhka- ja mahdollisuustekijöillä. Tutkimuksen empiirinen materiaali on hankittu yhdistämällä erilaisia tiedonhankintamenetelmiä: haastattelulomake, nauhoitetut haastattelut ja observointiin perustuvat kenttäpäiväkirjat. Tutkimuksessa käytetään grounded theory:n straussilaista lähestymistapaa. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että korkean teknologian yrittäjät olivat koko ajan tekemisissä uuden tiedon kanssa. Korkean teknologian yrittäjät kytkivät tiedon tiiviisti osaamisen johtamisen viitekehykseen ja hyödynsivät strategisen uuden tiedon liiketoimintaosaamiseksi ja teknologiaosaamiseksi. Lisäksi korkean teknologian yrittäjillä oli kokonaisvaltainen ymmärrys ja abstrahointikyky toimialansa tulevaisuuden kehittymisestä intuitiona. Tämän vuoksi korkean teknologian yrittäjien tiedonkäsite on lähempänä know why tietoa kuin know how tietoa. Metallialan yrittäjien osaamisen johtamisessa on enemmän operatiivisia piirteitä kuin korkean teknologian yrittäjien. Metallialan yrittäjien osaamisen johtaminen on lähellä yrittäjän työn ammatillista osaamista, tiedon käyttöä ammatissa tietyllä substanssialueella. Tällöin metallialan yrittäjien tiedonkäsite on lähempänä know how tietoa. Tiedon välisen eron toteaminen tutkimuskohteena olevien pienyrittäjien välillä on tutkimuksen keskeisin kontribuutio.

AB - Tutkimuksen päätehtävänä on kuvata makrotasolla pienyrittäjän kilpailuareenaa sekä mikrotasolla pienyrittäjän osaamista pienyrittäjän työn, pienyrityksen ja yritysympäristön näkökulmasta. Kilpailuareenalla tarkoitetaan pienyrittäjän yritysympäristöä ja makrotasolla globaalia yritysympäristöä. Tutkimuskohteena on 29 pienyrittäjää, joiden yritykset sijaitsevat Pirkanmaalla. Toimialaltaan pienyritykset ovat ääripäitä: korkeaa teknologiaa käyttävät yritykset ja perinteisen metalliteollisuuden alan yritykset. Teknologian yrityksiä on tutkimuksessa 14 ja metallialan yrityksiä 15. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys perustuu Nonakan ja Takeuchin kehittämään organisaation tiedonluomisen prosessimalliin. Mallia täydennetään Mahoneyn ja Sanchezin sekä van den Boschin ja van Wijkin mukaan tiedolla johtamisen kompetenssipohjaisella, yksilökeskeisellä kollektiivisella johtamistiedolla. Tutkimuksessa sovelletaan Porterin timanttimallia lähinnä pienyrittäjän yritysympäristön jäsentämiseen ja sitä täydennetään toimialaa koskevilla uhka- ja mahdollisuustekijöillä. Tutkimuksen empiirinen materiaali on hankittu yhdistämällä erilaisia tiedonhankintamenetelmiä: haastattelulomake, nauhoitetut haastattelut ja observointiin perustuvat kenttäpäiväkirjat. Tutkimuksessa käytetään grounded theory:n straussilaista lähestymistapaa. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että korkean teknologian yrittäjät olivat koko ajan tekemisissä uuden tiedon kanssa. Korkean teknologian yrittäjät kytkivät tiedon tiiviisti osaamisen johtamisen viitekehykseen ja hyödynsivät strategisen uuden tiedon liiketoimintaosaamiseksi ja teknologiaosaamiseksi. Lisäksi korkean teknologian yrittäjillä oli kokonaisvaltainen ymmärrys ja abstrahointikyky toimialansa tulevaisuuden kehittymisestä intuitiona. Tämän vuoksi korkean teknologian yrittäjien tiedonkäsite on lähempänä know why tietoa kuin know how tietoa. Metallialan yrittäjien osaamisen johtamisessa on enemmän operatiivisia piirteitä kuin korkean teknologian yrittäjien. Metallialan yrittäjien osaamisen johtaminen on lähellä yrittäjän työn ammatillista osaamista, tiedon käyttöä ammatissa tietyllä substanssialueella. Tällöin metallialan yrittäjien tiedonkäsite on lähempänä know how tietoa. Tiedon välisen eron toteaminen tutkimuskohteena olevien pienyrittäjien välillä on tutkimuksen keskeisin kontribuutio.

M3 - Doctoral thesis

SN - 978-952-15-1744-0

T3 - Tampereen teknillinen yliopisto. Julkaisu

BT - Pienyrittäjän osaaminen kilpailuareenalla

PB - Tampere University of Technology

CY - Tampere

ER -