Tampere University of Technology

TUTCRIS Research Portal

Tuntemalla olosuhteet voit optimoida materiaalit kulutussovelluksiin

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Standard

Tuntemalla olosuhteet voit optimoida materiaalit kulutussovelluksiin. / Ratia, Vilma; Ojala, Niko; Valtonen, Kati; Heino, Vuokko.

In: Promaint, Vol. 3, 05.2016, p. 16-20.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Harvard

Ratia, V, Ojala, N, Valtonen, K & Heino, V 2016, 'Tuntemalla olosuhteet voit optimoida materiaalit kulutussovelluksiin', Promaint, vol. 3, pp. 16-20.

APA

Ratia, V., Ojala, N., Valtonen, K., & Heino, V. (2016). Tuntemalla olosuhteet voit optimoida materiaalit kulutussovelluksiin. Promaint, 3, 16-20.

Vancouver

Ratia V, Ojala N, Valtonen K, Heino V. Tuntemalla olosuhteet voit optimoida materiaalit kulutussovelluksiin. Promaint. 2016 May;3:16-20.

Author

Ratia, Vilma ; Ojala, Niko ; Valtonen, Kati ; Heino, Vuokko. / Tuntemalla olosuhteet voit optimoida materiaalit kulutussovelluksiin. In: Promaint. 2016 ; Vol. 3. pp. 16-20.

Bibtex - Download

@article{d976f4b754cd433b8f03a84977a78ace,
title = "Tuntemalla olosuhteet voit optimoida materiaalit kulutussovelluksiin",
abstract = "Kulumisen testauksella voidaan optimoida materiaalien valintaa erilaisiin k{\"a}ytt{\"o}tarkoituksiin ja ennakoida kunnossapitojen aikataulutusta.Kulumisen hallinnassa kokonaisuuden ymm{\"a}rt{\"a}minen on oleellisin asia, koska kuluminen riippuu koko ymp{\"a}rist{\"o}st{\"a}. Monet, toisiinsa sidoksissakin olevat muuttujat kuten l{\"a}mp{\"o}tila ja ilmankosteus luovat lukemattomia erilaisia olosuhdemahdollisuuksia. Tilanteiden moninaisuus tekee kulumisen tutkimuksesta haastavan alan, sill{\"a} kulumisen kesto ei ole suoranainen materiaaliominaisuus, kuten esimerkiksi kovuus, vaan se vaihtelee eri ymp{\"a}rist{\"o}iss{\"a}. Syvemp{\"a}{\"a} ymm{\"a}rryst{\"a} tapahtumista materiaalissa ja eri tekij{\"o}iden yhteydest{\"a} ja vaikuttavuudesta sen etenemiseen hankitaankin pala palalta. Tampereen teknillisess{\"a} yliopistossa oleva kulumisosaamiskeskittym{\"a} Tampere Wear Center (TWC) on osallistunut ongelman ratkaisemiseen pitk{\"a}j{\"a}nteisesti. T{\"a}ss{\"a} apuna ovat olleet FIMECC:n monivuotiset hankkeet DEMAPP ja BSA, jotka ovat mahdollistaneet pidemm{\"a}n aikav{\"a}lin suunnitelmat.",
keywords = "Kuluminen, Kaivosteollisuus, Ter{\"a}s, Testaus, Kunnossapito",
author = "Vilma Ratia and Niko Ojala and Kati Valtonen and Vuokko Heino",
year = "2016",
month = "5",
language = "Suomi",
volume = "3",
pages = "16--20",
journal = "Promaint",
issn = "1797-2000",

}

RIS (suitable for import to EndNote) - Download

TY - JOUR

T1 - Tuntemalla olosuhteet voit optimoida materiaalit kulutussovelluksiin

AU - Ratia, Vilma

AU - Ojala, Niko

AU - Valtonen, Kati

AU - Heino, Vuokko

PY - 2016/5

Y1 - 2016/5

N2 - Kulumisen testauksella voidaan optimoida materiaalien valintaa erilaisiin käyttötarkoituksiin ja ennakoida kunnossapitojen aikataulutusta.Kulumisen hallinnassa kokonaisuuden ymmärtäminen on oleellisin asia, koska kuluminen riippuu koko ympäristöstä. Monet, toisiinsa sidoksissakin olevat muuttujat kuten lämpötila ja ilmankosteus luovat lukemattomia erilaisia olosuhdemahdollisuuksia. Tilanteiden moninaisuus tekee kulumisen tutkimuksesta haastavan alan, sillä kulumisen kesto ei ole suoranainen materiaaliominaisuus, kuten esimerkiksi kovuus, vaan se vaihtelee eri ympäristöissä. Syvempää ymmärrystä tapahtumista materiaalissa ja eri tekijöiden yhteydestä ja vaikuttavuudesta sen etenemiseen hankitaankin pala palalta. Tampereen teknillisessä yliopistossa oleva kulumisosaamiskeskittymä Tampere Wear Center (TWC) on osallistunut ongelman ratkaisemiseen pitkäjänteisesti. Tässä apuna ovat olleet FIMECC:n monivuotiset hankkeet DEMAPP ja BSA, jotka ovat mahdollistaneet pidemmän aikavälin suunnitelmat.

AB - Kulumisen testauksella voidaan optimoida materiaalien valintaa erilaisiin käyttötarkoituksiin ja ennakoida kunnossapitojen aikataulutusta.Kulumisen hallinnassa kokonaisuuden ymmärtäminen on oleellisin asia, koska kuluminen riippuu koko ympäristöstä. Monet, toisiinsa sidoksissakin olevat muuttujat kuten lämpötila ja ilmankosteus luovat lukemattomia erilaisia olosuhdemahdollisuuksia. Tilanteiden moninaisuus tekee kulumisen tutkimuksesta haastavan alan, sillä kulumisen kesto ei ole suoranainen materiaaliominaisuus, kuten esimerkiksi kovuus, vaan se vaihtelee eri ympäristöissä. Syvempää ymmärrystä tapahtumista materiaalissa ja eri tekijöiden yhteydestä ja vaikuttavuudesta sen etenemiseen hankitaankin pala palalta. Tampereen teknillisessä yliopistossa oleva kulumisosaamiskeskittymä Tampere Wear Center (TWC) on osallistunut ongelman ratkaisemiseen pitkäjänteisesti. Tässä apuna ovat olleet FIMECC:n monivuotiset hankkeet DEMAPP ja BSA, jotka ovat mahdollistaneet pidemmän aikavälin suunnitelmat.

KW - Kuluminen

KW - Kaivosteollisuus

KW - Teräs

KW - Testaus

KW - Kunnossapito

M3 - Article

VL - 3

SP - 16

EP - 20

JO - Promaint

JF - Promaint

SN - 1797-2000

ER -