Tampere University of Technology

TUTCRIS Research Portal

Työväkivallan ennaltaehkäisy ja hallinta sairaalassa : Organisaatiotasojen vastuut ja tehtävät turvallisuusjohtamisessa

Research output: Book/ReportCommissioned reportProfessional

Details

Original languageFinnish
Place of PublicationTampere
PublisherTampereen teknillinen yliopisto; Työsuojelurahasto
Number of pages29
ISBN (Electronic)978-952-15-2767-8
Publication statusPublished - 2012
Publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

NameTampereen teknillinen yliopisto. Teollisuustalouden laitos. Laitosraportti.
PublisherTampereen teknillinen yliopisto; Työsuojelurahasto

Abstract

Väkivalta on organisaatiossa uhka henkilöstön turvallisuudelle ja se heikentää turvallisuuden tunnetta. Väkivallan ennaltaehkäisyn ja hallinnan tulee olla koko organisaation ehdoton tavoite. Tähän tavoitteeseen pyrkiminen edellyttää systemaattista turvallisuuden johtamista.

Tällä julkaisulla tuetaan sairaaloita väkivallan ennaltaehkäisyssä ja hallinnassa johtamisen näkökulmasta. Väkivallalla tarkoitetaan tässä potilaan, asiakkaan, omaisen tai muun henkilön sairaalan henkilökuntaan työpaikalla kohdistamaa uhkailua (sisältäen sanallisen väkivallan) ja fyysistä väkivaltaa. Uhkailua ovat esimerkiksi nimittely, solvaus, sanallinen uhkailu, välineillä uhkailu sekä käsillä tai eleillä uhkailu. Fyysisiä väkivaltatilanteita ovat esimerkiksi potkiminen, lyöminen, pureminen, raapiminen, sylkeminen, repiminen, kiinni ottaminen, kiinnipitäminen, töniminen sekä ampuma-, terä- tai lyömäaseiden käyttö. Tästä julkaisusta on rajattu pois työntekijöiden välinen uhkailu, väkivalta ja häirintä, jotka edellyttävät omia erityisiä toimenpiteitä.

Tämä julkaisu on laadittu osana Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) Teollisuustalouden laitoksen Turvallisuuden johtamisen ja suunnittelun yksikössä toteutettua tutkimushanketta Työväkivallan hallinta turvallisuusjohtamisen osana terveydenhuollossa. Tutkimuksen päärahoittajana oli Työsuojelurahasto (TSR). Tutkimus toteutettiin tiiviissä yhteistyössä Satakunnan sairaanhoitopiirin (Satshp), Pirkanmaan sairaanhoitopiirin (Pshp), Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) sekä Terveys- ja sosiaalialan ammattijärjestö Tehy:n kanssa.

Publication forum classification

Field of science, Statistics Finland

Downloads statistics

No data available