Tampere University of Technology

TUTCRIS Research Portal

Uudet tuotantoteknologiat käyttöön pk-yrityksissä: 3D-tulostuksen käyttöönoton haasteita ja ratkaisuja

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Standard

Uudet tuotantoteknologiat käyttöön pk-yrityksissä : 3D-tulostuksen käyttöönoton haasteita ja ratkaisuja . / Martinsuo, Miia; Luomaranta, Toni.

In: Stoori, No. 1, 03.2018, p. 34-37.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Harvard

APA

Vancouver

Author

Bibtex - Download

@article{6dd7288b60474759bac7e4128507226c,
title = "Uudet tuotantoteknologiat k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n pk-yrityksiss{\"a}: 3D-tulostuksen k{\"a}ytt{\"o}{\"o}noton haasteita ja ratkaisuja",
abstract = "Ainetta lis{\"a}{\"a}v{\"a} valmistus on tuotantotapa, jossa materiaalia lis{\"a}t{\"a}{\"a}n ja yhdistet{\"a}{\"a}n kerroksittain komponentin tai tuotteen aikaansaamiseksi, usein digitaalisen mallin pohjalta. Siihen viitataan puhekieless{\"a} 3D-tulostuksena, ja sen uskotaan mullistavan tuotantotapoja erityisesti aloilla, joilla komponentit/tuotteet ovat ainutkertaisia ja haasteellisia valmistaa perinteisin menetelmin. 3D-tulostus on v{\"a}hitellen ottamassa jalansijaa teollisuudessa sek{\"a} muovisten ett{\"a} metallisten komponenttien ja tuotteiden osalta, mutta siihen liittyv{\"a} valmistusteknologia kehittyy edelleen nopealla tahdilla ja tehokkaiden liiketoimintaratkaisujen kehitt{\"a}minen vaatii aikaa ja vaivann{\"a}k{\"o}{\"a}. Selvitimme pirkanmaalaisten tuotannollisten pk-yritysten keskuudessa, millaisia esteit{\"a} ja haasteita 3D-tulostuksen k{\"a}ytt{\"o}{\"o}nottoon liittyy ja mill{\"a} keinoin t{\"a}m{\"a}n tuotantoinnovaation k{\"a}ytt{\"o}{\"o}nottoa voitaisiin edist{\"a}{\"a}. Tutkimus toteutettiin osana VTT:n ja TTY:n yhteist{\"a} Euroopan aluekehitysrahaston rahoittamaa V{\"a}lkky-projektia (Vaativa digitaalinen valmistus ekosysteemin lis{\"a}arvon tuottajana), jossa kehitet{\"a}{\"a}n vaativaa digitaalista valmistusta ja ekosysteemin toimintamallia tuottamaan lis{\"a}arvoa suomalaisille pk-yrityksille. Tutkimuksen keskeinen tulos on l{\"o}yd{\"o}s siit{\"a}, ett{\"a} 3D-tulostus on n{\"a}ht{\"a}v{\"a} systeemisen{\"a} innovaationa, jonka onnistuminen edellytt{\"a}{\"a} toimitusketjun eri osapuolten aktiivisuutta ja niiden laajempaa yhteisty{\"o}t{\"a} uudenlaisen tuotantotavan levi{\"a}miseksi.",
author = "Miia Martinsuo and Toni Luomaranta",
year = "2018",
month = "3",
language = "Suomi",
pages = "34--37",
journal = "Stoori",
issn = "2342-4095",
number = "1",

}

RIS (suitable for import to EndNote) - Download

TY - JOUR

T1 - Uudet tuotantoteknologiat käyttöön pk-yrityksissä

T2 - 3D-tulostuksen käyttöönoton haasteita ja ratkaisuja

AU - Martinsuo, Miia

AU - Luomaranta, Toni

PY - 2018/3

Y1 - 2018/3

N2 - Ainetta lisäävä valmistus on tuotantotapa, jossa materiaalia lisätään ja yhdistetään kerroksittain komponentin tai tuotteen aikaansaamiseksi, usein digitaalisen mallin pohjalta. Siihen viitataan puhekielessä 3D-tulostuksena, ja sen uskotaan mullistavan tuotantotapoja erityisesti aloilla, joilla komponentit/tuotteet ovat ainutkertaisia ja haasteellisia valmistaa perinteisin menetelmin. 3D-tulostus on vähitellen ottamassa jalansijaa teollisuudessa sekä muovisten että metallisten komponenttien ja tuotteiden osalta, mutta siihen liittyvä valmistusteknologia kehittyy edelleen nopealla tahdilla ja tehokkaiden liiketoimintaratkaisujen kehittäminen vaatii aikaa ja vaivannäköä. Selvitimme pirkanmaalaisten tuotannollisten pk-yritysten keskuudessa, millaisia esteitä ja haasteita 3D-tulostuksen käyttöönottoon liittyy ja millä keinoin tämän tuotantoinnovaation käyttöönottoa voitaisiin edistää. Tutkimus toteutettiin osana VTT:n ja TTY:n yhteistä Euroopan aluekehitysrahaston rahoittamaa Välkky-projektia (Vaativa digitaalinen valmistus ekosysteemin lisäarvon tuottajana), jossa kehitetään vaativaa digitaalista valmistusta ja ekosysteemin toimintamallia tuottamaan lisäarvoa suomalaisille pk-yrityksille. Tutkimuksen keskeinen tulos on löydös siitä, että 3D-tulostus on nähtävä systeemisenä innovaationa, jonka onnistuminen edellyttää toimitusketjun eri osapuolten aktiivisuutta ja niiden laajempaa yhteistyötä uudenlaisen tuotantotavan leviämiseksi.

AB - Ainetta lisäävä valmistus on tuotantotapa, jossa materiaalia lisätään ja yhdistetään kerroksittain komponentin tai tuotteen aikaansaamiseksi, usein digitaalisen mallin pohjalta. Siihen viitataan puhekielessä 3D-tulostuksena, ja sen uskotaan mullistavan tuotantotapoja erityisesti aloilla, joilla komponentit/tuotteet ovat ainutkertaisia ja haasteellisia valmistaa perinteisin menetelmin. 3D-tulostus on vähitellen ottamassa jalansijaa teollisuudessa sekä muovisten että metallisten komponenttien ja tuotteiden osalta, mutta siihen liittyvä valmistusteknologia kehittyy edelleen nopealla tahdilla ja tehokkaiden liiketoimintaratkaisujen kehittäminen vaatii aikaa ja vaivannäköä. Selvitimme pirkanmaalaisten tuotannollisten pk-yritysten keskuudessa, millaisia esteitä ja haasteita 3D-tulostuksen käyttöönottoon liittyy ja millä keinoin tämän tuotantoinnovaation käyttöönottoa voitaisiin edistää. Tutkimus toteutettiin osana VTT:n ja TTY:n yhteistä Euroopan aluekehitysrahaston rahoittamaa Välkky-projektia (Vaativa digitaalinen valmistus ekosysteemin lisäarvon tuottajana), jossa kehitetään vaativaa digitaalista valmistusta ja ekosysteemin toimintamallia tuottamaan lisäarvoa suomalaisille pk-yrityksille. Tutkimuksen keskeinen tulos on löydös siitä, että 3D-tulostus on nähtävä systeemisenä innovaationa, jonka onnistuminen edellyttää toimitusketjun eri osapuolten aktiivisuutta ja niiden laajempaa yhteistyötä uudenlaisen tuotantotavan leviämiseksi.

M3 - Article

SP - 34

EP - 37

JO - Stoori

JF - Stoori

SN - 2342-4095

IS - 1

ER -