Tampere University of Technology

TUTCRIS Research Portal

Vinttikaivosta vesiyhtiöön kutsuttu juhlaesitelmä yhdessä Riikka Rajalan kanssa: kutsuttu juhlaesitelmä yhdessä Riikka Rajalan kanssa

Research output: Other contributionScientific

Details

Original languageFinnish
Publisher HS-Vesi
Number of pages243
Place of PublicationSaarijärvi
ISBN (Print)978-951-44-8409-4
Publication statusPublished - 18 Mar 2011
Externally publishedYes

Abstract

"Vinttikaivosta vesiyhtiöön" kirjan ovat kirjoittaneet dosentti Petri Juuti ja tekn. tri Riikka Rajala Tampereen yliopistosta. Erilaisia kunnallisia yhteistyöhankkeita ja ylikunnallista yhteistyötä on Suomessa ollut jo useita vuosikymmeniä, mutta aidosti alueellisesti toteutettuja kuntien laitoksista yhdistettyjä vesihuoltolaitoksia oli ennen vuotta 2007 vain yksi, Hämeenlinnan Seudun Vesi Oy eli lyhyemmin HS-Vesi. Se perustettiin vuonna 2001. Vesihuollon ratkaisut usein ennakoivat - ja tasoittavat osaltaan tietä - kuntarakenteen muutoksia. Näin kävi Hämeenlinnan seudullakin, kun vuoden 2009 alussa Hämeenlinnan kaupunkiin yhdistettiin Hauho, Kalvola, Lammi, Renko ja Tuulos. Kuntien valtuustot tekivät asiasta päätökset 26. marraskuuta 2007. Mukaan kuntaliitokseen toivottiin myös Hattulaa ja Janakkalaa, mutta molemmat päättivät jäädä liitoksen ulkopuolelle.

Vaikka Suomen ensimmäinen alueellinen vesiyhtiö on vielä varsin nuori, on HS-Veden edeltäjien historia jo vuosisadan mittainen. Vettä ovat ihmiset ja yhdyskunnat tarvinneet aina. Ennen Hämeenlinnan vesilaitoksen perustamista 1800-1900-lukujen vaihteessa vesitilanne kaupungissa oli huono, vettä oli liian vähän ja kaivot olivat valtaosin saastuneet kaupunkialueella harjoitetun maatalouden vuoksi. Vettä ei myöskään riittänyt tarpeeksi tulipalojen sammutukseen. Useiden ehdotusten ja yritysten jälkeen vuonna 1910 valmistui Hämeenlinnan Ahvenistolle ensimmäinen vesilaitos, joka perustui pohjaveden käyttöön.
Ratkaisuiltaan laitos osoittautui varsin toimivaksi, sillä vettä otetaan Ahvenistosta vielä 100 vuotta myöhemmin. Laitoksen käyttöönotosta tulee täyteen 100 vuotta marraskuun 23. päivänä 2010.