Tampere University of Technology

TUTCRIS Research Portal

Yksilö yhteisössä: Ikääntyneiden yksinäisyyden vähentäminen yhteisöllisellä asumisella

Research output: Book/ReportMaster's ThesisScientific

Standard

Yksilö yhteisössä : Ikääntyneiden yksinäisyyden vähentäminen yhteisöllisellä asumisella. / Rusanen, Milla.

Tampereen teknillinen yliopisto, 2017. 154 p. (Tampereen teknillinen yliopisto. Arkkitehtuurin laitos. Asuntosuunnittelu. Julkaisu; Vol. 27).

Research output: Book/ReportMaster's ThesisScientific

Harvard

Rusanen, M 2017, Yksilö yhteisössä: Ikääntyneiden yksinäisyyden vähentäminen yhteisöllisellä asumisella. Tampereen teknillinen yliopisto. Arkkitehtuurin laitos. Asuntosuunnittelu. Julkaisu, vol. 27, Tampereen teknillinen yliopisto.

APA

Rusanen, M. (2017). Yksilö yhteisössä: Ikääntyneiden yksinäisyyden vähentäminen yhteisöllisellä asumisella. (Tampereen teknillinen yliopisto. Arkkitehtuurin laitos. Asuntosuunnittelu. Julkaisu; Vol. 27). Tampereen teknillinen yliopisto.

Vancouver

Rusanen M. Yksilö yhteisössä: Ikääntyneiden yksinäisyyden vähentäminen yhteisöllisellä asumisella. Tampereen teknillinen yliopisto, 2017. 154 p. (Tampereen teknillinen yliopisto. Arkkitehtuurin laitos. Asuntosuunnittelu. Julkaisu).

Author

Rusanen, Milla. / Yksilö yhteisössä : Ikääntyneiden yksinäisyyden vähentäminen yhteisöllisellä asumisella. Tampereen teknillinen yliopisto, 2017. 154 p. (Tampereen teknillinen yliopisto. Arkkitehtuurin laitos. Asuntosuunnittelu. Julkaisu).

Bibtex - Download

@book{4dcca08756954b3cb0b325bd54683a7c,
title = "Yksil{\"o} yhteis{\"o}ss{\"a}: Ik{\"a}{\"a}ntyneiden yksin{\"a}isyyden v{\"a}hent{\"a}minen yhteis{\"o}llisell{\"a} asumisella",
abstract = "Yksin{\"a}isyys on suomalaisessa yhteiskunnassa viime vuosina yhteiskunnalliseen keskusteluun noussut ilmi{\"o}. Yksin{\"a}isyys voi koskettaa ket{\"a} tahansa ja sill{\"a} on laaja-alaisia vaikutuksia henkil{\"o}n hyvinvointiin. T{\"a}ss{\"a} diplomity{\"o}ss{\"a} keskityt{\"a}{\"a}n etenkin suomalaisten vanhusten kokemaan yksin{\"a}isyyteen sek{\"a} kotona asuttaessa ett{\"a} palvelutalossa. Diplomity{\"o}ss{\"a} on tullut ilmi, ett{\"a} yksin{\"a}isyyden tunne liittyy l{\"a}heisesti asumisen ratkaisuihin. Asumisratkaisuilla voidaan joko lis{\"a}t{\"a} tai lievitt{\"a}{\"a} yksin{\"a}isyyden tunnetta.Koti ja asukkaan suhde siihen on ik{\"a}{\"a}ntyvien hyvinvoinnille t{\"a}rke{\"a}. Kotiin liitet{\"a}{\"a}n usein erilaisia merkityksi{\"a} ja diplomity{\"o}ss{\"a} pohditaan kodin ja asukkaan suhdetta vanhetessa. Ajatus ik{\"a}{\"a}ntymisest{\"a} paikallaan on koettu sek{\"a} yhteiskunnan, ett{\"a} ik{\"a}{\"a}ntyneiden itsens{\"a} kannalta parhaaksi ratkaisuksi vanhusten asumisessa tulevaisuudessa. Kotona asuminen takaa vanhuksen itsem{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a}misoikeuden ja itsen{\"a}isyyden, mutta ei ratkaise vanhusten kokemaa yksin{\"a}isyytt{\"a}. T{\"a}ten diplomity{\"o}ss{\"a} esitet{\"a}{\"a}n yksin{\"a}isyyden ratkaisuksi yhteis{\"o}n tuella vanheneminen. Esitetty yhteis{\"o}llisen asumisen konsepti tarjoaa mahdollisuuden vanheta kotona tutussa ymp{\"a}rist{\"o}ss{\"a} mutta yhteis{\"o}n ja naapuruston tuella.Ty{\"o} jakautuu kolmeen osaa. Tutkimusosiossa pohditaan yksin{\"a}isyytt{\"a} ja yhteis{\"o}llist{\"a} asumista teoriatasolla. Tutkimusosassa k{\"a}sitellyt teemat ovat yksin{\"a}isyys, yksin{\"a}isyyden kokemuksen suhde ymp{\"a}rist{\"o}{\"o}n ja yhteis{\"o}llinen asuminen. Konseptiosassa muodostetaan asumisen malli, joka pohjautuu tutkimusosiossa havaittuihin teemoihin. Viimeisess{\"a} osiossa esitet{\"a}{\"a}n yhteis{\"o}llisen asumisen konseptin sovellus yhdelle suunnittelupaikalle. Suunnitelma perustuu kev{\"a}{\"a}ll{\"a} 2016 j{\"a}rjestettyyn R{\"a}{\"a}kkyl{\"a}n Mummola arkkitehtuuriopiskelija kilpailussa esitettyyn ratkaisuun. Kilpailussa etsittiin yhteis{\"o}llisen asumisen ratkaisua 55+ asukkaille. Diplomity{\"o}ss{\"a} suunnitelmaa on jatkokehitetty tutkimusosiossa havaittujen teemojen perusteella ja kilpailun arvostelup{\"o}yt{\"a}kirjoissa mainittujen seikkojen perusteella.",
author = "Milla Rusanen",
year = "2017",
month = "5",
day = "16",
language = "Suomi",
isbn = "978-952-15-3948-0",
series = "Tampereen teknillinen yliopisto. Arkkitehtuurin laitos. Asuntosuunnittelu. Julkaisu",
publisher = "Tampereen teknillinen yliopisto",

}

RIS (suitable for import to EndNote) - Download

TY - BOOK

T1 - Yksilö yhteisössä

T2 - Ikääntyneiden yksinäisyyden vähentäminen yhteisöllisellä asumisella

AU - Rusanen, Milla

PY - 2017/5/16

Y1 - 2017/5/16

N2 - Yksinäisyys on suomalaisessa yhteiskunnassa viime vuosina yhteiskunnalliseen keskusteluun noussut ilmiö. Yksinäisyys voi koskettaa ketä tahansa ja sillä on laaja-alaisia vaikutuksia henkilön hyvinvointiin. Tässä diplomityössä keskitytään etenkin suomalaisten vanhusten kokemaan yksinäisyyteen sekä kotona asuttaessa että palvelutalossa. Diplomityössä on tullut ilmi, että yksinäisyyden tunne liittyy läheisesti asumisen ratkaisuihin. Asumisratkaisuilla voidaan joko lisätä tai lievittää yksinäisyyden tunnetta.Koti ja asukkaan suhde siihen on ikääntyvien hyvinvoinnille tärkeä. Kotiin liitetään usein erilaisia merkityksiä ja diplomityössä pohditaan kodin ja asukkaan suhdetta vanhetessa. Ajatus ikääntymisestä paikallaan on koettu sekä yhteiskunnan, että ikääntyneiden itsensä kannalta parhaaksi ratkaisuksi vanhusten asumisessa tulevaisuudessa. Kotona asuminen takaa vanhuksen itsemääräämisoikeuden ja itsenäisyyden, mutta ei ratkaise vanhusten kokemaa yksinäisyyttä. Täten diplomityössä esitetään yksinäisyyden ratkaisuksi yhteisön tuella vanheneminen. Esitetty yhteisöllisen asumisen konsepti tarjoaa mahdollisuuden vanheta kotona tutussa ympäristössä mutta yhteisön ja naapuruston tuella.Työ jakautuu kolmeen osaa. Tutkimusosiossa pohditaan yksinäisyyttä ja yhteisöllistä asumista teoriatasolla. Tutkimusosassa käsitellyt teemat ovat yksinäisyys, yksinäisyyden kokemuksen suhde ympäristöön ja yhteisöllinen asuminen. Konseptiosassa muodostetaan asumisen malli, joka pohjautuu tutkimusosiossa havaittuihin teemoihin. Viimeisessä osiossa esitetään yhteisöllisen asumisen konseptin sovellus yhdelle suunnittelupaikalle. Suunnitelma perustuu keväällä 2016 järjestettyyn Rääkkylän Mummola arkkitehtuuriopiskelija kilpailussa esitettyyn ratkaisuun. Kilpailussa etsittiin yhteisöllisen asumisen ratkaisua 55+ asukkaille. Diplomityössä suunnitelmaa on jatkokehitetty tutkimusosiossa havaittujen teemojen perusteella ja kilpailun arvostelupöytäkirjoissa mainittujen seikkojen perusteella.

AB - Yksinäisyys on suomalaisessa yhteiskunnassa viime vuosina yhteiskunnalliseen keskusteluun noussut ilmiö. Yksinäisyys voi koskettaa ketä tahansa ja sillä on laaja-alaisia vaikutuksia henkilön hyvinvointiin. Tässä diplomityössä keskitytään etenkin suomalaisten vanhusten kokemaan yksinäisyyteen sekä kotona asuttaessa että palvelutalossa. Diplomityössä on tullut ilmi, että yksinäisyyden tunne liittyy läheisesti asumisen ratkaisuihin. Asumisratkaisuilla voidaan joko lisätä tai lievittää yksinäisyyden tunnetta.Koti ja asukkaan suhde siihen on ikääntyvien hyvinvoinnille tärkeä. Kotiin liitetään usein erilaisia merkityksiä ja diplomityössä pohditaan kodin ja asukkaan suhdetta vanhetessa. Ajatus ikääntymisestä paikallaan on koettu sekä yhteiskunnan, että ikääntyneiden itsensä kannalta parhaaksi ratkaisuksi vanhusten asumisessa tulevaisuudessa. Kotona asuminen takaa vanhuksen itsemääräämisoikeuden ja itsenäisyyden, mutta ei ratkaise vanhusten kokemaa yksinäisyyttä. Täten diplomityössä esitetään yksinäisyyden ratkaisuksi yhteisön tuella vanheneminen. Esitetty yhteisöllisen asumisen konsepti tarjoaa mahdollisuuden vanheta kotona tutussa ympäristössä mutta yhteisön ja naapuruston tuella.Työ jakautuu kolmeen osaa. Tutkimusosiossa pohditaan yksinäisyyttä ja yhteisöllistä asumista teoriatasolla. Tutkimusosassa käsitellyt teemat ovat yksinäisyys, yksinäisyyden kokemuksen suhde ympäristöön ja yhteisöllinen asuminen. Konseptiosassa muodostetaan asumisen malli, joka pohjautuu tutkimusosiossa havaittuihin teemoihin. Viimeisessä osiossa esitetään yhteisöllisen asumisen konseptin sovellus yhdelle suunnittelupaikalle. Suunnitelma perustuu keväällä 2016 järjestettyyn Rääkkylän Mummola arkkitehtuuriopiskelija kilpailussa esitettyyn ratkaisuun. Kilpailussa etsittiin yhteisöllisen asumisen ratkaisua 55+ asukkaille. Diplomityössä suunnitelmaa on jatkokehitetty tutkimusosiossa havaittujen teemojen perusteella ja kilpailun arvostelupöytäkirjoissa mainittujen seikkojen perusteella.

M3 - Diplomityö tai pro gradu -työ

SN - 978-952-15-3948-0

T3 - Tampereen teknillinen yliopisto. Arkkitehtuurin laitos. Asuntosuunnittelu. Julkaisu

BT - Yksilö yhteisössä

PB - Tampereen teknillinen yliopisto

ER -