TUTCRIS - Tampereen teknillinen yliopisto

TUTCRIS

Betonin puristuslujuus: Esiselvitys: Tausta ja määrittäminen koetuloksista

Tutkimustuotos

Standard

Betonin puristuslujuus : Esiselvitys: Tausta ja määrittäminen koetuloksista. / Haavisto, Jukka; Laaksonen, Anssi.

2018 toim. Liikennevirasto, 2018. 71 s. (Liikenneviraston tutkimuksia ja selvityksiä).

Tutkimustuotos

Harvard

Haavisto, J & Laaksonen, A 2018, Betonin puristuslujuus: Esiselvitys: Tausta ja määrittäminen koetuloksista. Liikenneviraston tutkimuksia ja selvityksiä, Vuosikerta. 32, 2018 toim, Liikennevirasto.

APA

Haavisto, J., & Laaksonen, A. (2018). Betonin puristuslujuus: Esiselvitys: Tausta ja määrittäminen koetuloksista. (2018 toim.) (Liikenneviraston tutkimuksia ja selvityksiä). Liikennevirasto.

Vancouver

Haavisto J, Laaksonen A. Betonin puristuslujuus: Esiselvitys: Tausta ja määrittäminen koetuloksista. 2018 toim. Liikennevirasto, 2018. 71 s. (Liikenneviraston tutkimuksia ja selvityksiä).

Author

Haavisto, Jukka ; Laaksonen, Anssi. / Betonin puristuslujuus : Esiselvitys: Tausta ja määrittäminen koetuloksista. 2018 toim. Liikennevirasto, 2018. 71 Sivumäärä (Liikenneviraston tutkimuksia ja selvityksiä).

Bibtex - Lataa

@book{65be1c116bf4426b9c1be228b90b5dec,
title = "Betonin puristuslujuus: Esiselvitys: Tausta ja m{\"a}{\"a}ritt{\"a}minen koetuloksista",
abstract = "T{\"a}ss{\"a} esiselvityksess{\"a} tavoitteena oli selvitt{\"a}{\"a} kirjallisuustutkimuksen keinoin taustoja siihen, miten rakennekoekappaleiden lujuustuloksista p{\"a}{\"a}dyt{\"a}{\"a}n betonin mitoituslujuuteen, sek{\"a} tunnistaa betonin lujuustestaukseen liittyv{\"a}t oleelliset tekij{\"a}t. Esiselvityksen l{\"a}hdemateriaalina on k{\"a}ytetty koti- ja ulkomaisia standardeja sek{\"a} kirjallisuudesta l{\"o}ytyvi{\"a} tutkimustuloksia.Raportin alussa on esitetty yleisesti betonin lujuuteen ja lujuuden m{\"a}{\"a}ritt{\"a}miseen liittyvi{\"a} tekij{\"o}it{\"a}, sek{\"a} esitelty muutamia aiheesta julkaistuja tutkimuksia. Kansalliset ohjeet ja k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}t rakennekoekappaleiden lujuudenm{\"a}{\"a}rityksest{\"a} on esitetty Suomen, Ruotsin, Saksan, Iso-Britannian ja Yhdysvaltain osalta. Suomen osalta raportissa on esitetty my{\"o}s betonin vaatimuksenmukaisuuden osoitusmenettely normikoekappaleita k{\"a}ytt{\"a}en sek{\"a} laskuesimerkki betonin mitoituslujuuden m{\"a}{\"a}ritt{\"a}misest{\"a} rakennekoekappaleiden lujuustuloksista. Raportin lopussa on esitetty esiselvitysvaiheen johtop{\"a}{\"a}t{\"o}kset ja jatkotutkimustarpeet.Kirjallisuustutkimuksen perusteella tunnistettiin nelj{\"a} rakennekoekappaleista m{\"a}{\"a}ritett{\"a}v{\"a}n betonin puristuslujuuden mitoitusarvoon vaikuttavaa osa-aluetta, jotka ovat • Rakenne- ja normikoekappaleiden erot huomioivien korjauskertoimien k{\"a}ytt{\"o}• Rakenteessa olevan betonin ominaislujuuden m{\"a}{\"a}ritt{\"a}miseen k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}t tilastolliset menetelm{\"a}t• Normikoekappaleen betonin ja rakenteessa olevan betonin lujuuksien eron huomiointi• Betonin mitoituslujuuden m{\"a}{\"a}ritt{\"a}misess{\"a} k{\"a}ytett{\"a}v{\"a} materiaalin osavarmuuslukuEsiselvityksess{\"a} havaittiin, ett{\"a} rakennekoekappaleista saatavaan lujuustulokseen vaikuttaa suuri joukko tekij{\"o}it{\"a}, esimerkkein{\"a} n{\"a}ytteen koko ja kosteusolosuhde. Lujuuteen vaikuttavien tekij{\"o}iden vaikutusten huomioinnissa on eroja eri maiden v{\"a}lill{\"a} ja my{\"o}s aihetta k{\"a}sitteleviss{\"a} tutkimuksissa havaittiin toisistaan poikkeavia johtop{\"a}{\"a}t{\"o}ksi{\"a}. Rakennekoekappaleista m{\"a}{\"a}ritett{\"a}v{\"a}n lujuuden ep{\"a}varmuutta on mahdollista v{\"a}hent{\"a}{\"a} vakioimalla mahdollisimman moni lujuuden m{\"a}{\"a}ritt{\"a}miseen liittyvist{\"a} tekij{\"o}ist{\"a} ja asettamalla ne mahdollisimman l{\"a}helle normikoekappaleita vastaavia arvoja. Mik{\"a}li perusmenettelyst{\"a} poikkeavaa menettely{\"a} k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n, tulisi t{\"a}ll{\"o}in tuntea sen vaikutus n{\"a}ytteest{\"a} saatavaan lujuuteen mahdollisimman tarkasti.",
keywords = "betoni, lujuus, puristuslujuus, ominaislujuus, mitoituslujuus, rakenne, rakennekoekappale, normikoekappale",
author = "Jukka Haavisto and Anssi Laaksonen",
year = "2018",
month = "5",
day = "3",
language = "Suomi",
volume = "32",
series = "Liikenneviraston tutkimuksia ja selvityksi{\"a}",
publisher = "Liikennevirasto",
edition = "2018",

}

RIS (suitable for import to EndNote) - Lataa

TY - BOOK

T1 - Betonin puristuslujuus

T2 - Esiselvitys: Tausta ja määrittäminen koetuloksista

AU - Haavisto, Jukka

AU - Laaksonen, Anssi

PY - 2018/5/3

Y1 - 2018/5/3

N2 - Tässä esiselvityksessä tavoitteena oli selvittää kirjallisuustutkimuksen keinoin taustoja siihen, miten rakennekoekappaleiden lujuustuloksista päädytään betonin mitoituslujuuteen, sekä tunnistaa betonin lujuustestaukseen liittyvät oleelliset tekijät. Esiselvityksen lähdemateriaalina on käytetty koti- ja ulkomaisia standardeja sekä kirjallisuudesta löytyviä tutkimustuloksia.Raportin alussa on esitetty yleisesti betonin lujuuteen ja lujuuden määrittämiseen liittyviä tekijöitä, sekä esitelty muutamia aiheesta julkaistuja tutkimuksia. Kansalliset ohjeet ja käytännöt rakennekoekappaleiden lujuudenmäärityksestä on esitetty Suomen, Ruotsin, Saksan, Iso-Britannian ja Yhdysvaltain osalta. Suomen osalta raportissa on esitetty myös betonin vaatimuksenmukaisuuden osoitusmenettely normikoekappaleita käyttäen sekä laskuesimerkki betonin mitoituslujuuden määrittämisestä rakennekoekappaleiden lujuustuloksista. Raportin lopussa on esitetty esiselvitysvaiheen johtopäätökset ja jatkotutkimustarpeet.Kirjallisuustutkimuksen perusteella tunnistettiin neljä rakennekoekappaleista määritettävän betonin puristuslujuuden mitoitusarvoon vaikuttavaa osa-aluetta, jotka ovat • Rakenne- ja normikoekappaleiden erot huomioivien korjauskertoimien käyttö• Rakenteessa olevan betonin ominaislujuuden määrittämiseen käytettävät tilastolliset menetelmät• Normikoekappaleen betonin ja rakenteessa olevan betonin lujuuksien eron huomiointi• Betonin mitoituslujuuden määrittämisessä käytettävä materiaalin osavarmuuslukuEsiselvityksessä havaittiin, että rakennekoekappaleista saatavaan lujuustulokseen vaikuttaa suuri joukko tekijöitä, esimerkkeinä näytteen koko ja kosteusolosuhde. Lujuuteen vaikuttavien tekijöiden vaikutusten huomioinnissa on eroja eri maiden välillä ja myös aihetta käsittelevissä tutkimuksissa havaittiin toisistaan poikkeavia johtopäätöksiä. Rakennekoekappaleista määritettävän lujuuden epävarmuutta on mahdollista vähentää vakioimalla mahdollisimman moni lujuuden määrittämiseen liittyvistä tekijöistä ja asettamalla ne mahdollisimman lähelle normikoekappaleita vastaavia arvoja. Mikäli perusmenettelystä poikkeavaa menettelyä käytetään, tulisi tällöin tuntea sen vaikutus näytteestä saatavaan lujuuteen mahdollisimman tarkasti.

AB - Tässä esiselvityksessä tavoitteena oli selvittää kirjallisuustutkimuksen keinoin taustoja siihen, miten rakennekoekappaleiden lujuustuloksista päädytään betonin mitoituslujuuteen, sekä tunnistaa betonin lujuustestaukseen liittyvät oleelliset tekijät. Esiselvityksen lähdemateriaalina on käytetty koti- ja ulkomaisia standardeja sekä kirjallisuudesta löytyviä tutkimustuloksia.Raportin alussa on esitetty yleisesti betonin lujuuteen ja lujuuden määrittämiseen liittyviä tekijöitä, sekä esitelty muutamia aiheesta julkaistuja tutkimuksia. Kansalliset ohjeet ja käytännöt rakennekoekappaleiden lujuudenmäärityksestä on esitetty Suomen, Ruotsin, Saksan, Iso-Britannian ja Yhdysvaltain osalta. Suomen osalta raportissa on esitetty myös betonin vaatimuksenmukaisuuden osoitusmenettely normikoekappaleita käyttäen sekä laskuesimerkki betonin mitoituslujuuden määrittämisestä rakennekoekappaleiden lujuustuloksista. Raportin lopussa on esitetty esiselvitysvaiheen johtopäätökset ja jatkotutkimustarpeet.Kirjallisuustutkimuksen perusteella tunnistettiin neljä rakennekoekappaleista määritettävän betonin puristuslujuuden mitoitusarvoon vaikuttavaa osa-aluetta, jotka ovat • Rakenne- ja normikoekappaleiden erot huomioivien korjauskertoimien käyttö• Rakenteessa olevan betonin ominaislujuuden määrittämiseen käytettävät tilastolliset menetelmät• Normikoekappaleen betonin ja rakenteessa olevan betonin lujuuksien eron huomiointi• Betonin mitoituslujuuden määrittämisessä käytettävä materiaalin osavarmuuslukuEsiselvityksessä havaittiin, että rakennekoekappaleista saatavaan lujuustulokseen vaikuttaa suuri joukko tekijöitä, esimerkkeinä näytteen koko ja kosteusolosuhde. Lujuuteen vaikuttavien tekijöiden vaikutusten huomioinnissa on eroja eri maiden välillä ja myös aihetta käsittelevissä tutkimuksissa havaittiin toisistaan poikkeavia johtopäätöksiä. Rakennekoekappaleista määritettävän lujuuden epävarmuutta on mahdollista vähentää vakioimalla mahdollisimman moni lujuuden määrittämiseen liittyvistä tekijöistä ja asettamalla ne mahdollisimman lähelle normikoekappaleita vastaavia arvoja. Mikäli perusmenettelystä poikkeavaa menettelyä käytetään, tulisi tällöin tuntea sen vaikutus näytteestä saatavaan lujuuteen mahdollisimman tarkasti.

KW - betoni

KW - lujuus

KW - puristuslujuus

KW - ominaislujuus

KW - mitoituslujuus

KW - rakenne

KW - rakennekoekappale

KW - normikoekappale

UR - http://urn.fi/URN:978-952-317-555-6

M3 - Commissioned report

VL - 32

T3 - Liikenneviraston tutkimuksia ja selvityksiä

BT - Betonin puristuslujuus

PB - Liikennevirasto

ER -