TUTCRIS - Tampereen teknillinen yliopisto

TUTCRIS

Hurmaava lähiö. Energiatehokas lähiökorjaaminen -hankkeen loppujulkaisu

Tutkimustuotosvertaisarvioitu

Yksityiskohdat

AlkuperäiskieliSuomi
JulkaisupaikkaTampere
KustantajaTampereen teknillinen yliopisto. Arkkitehtuurin laitos; Tampereen teknillinen yliopisto. Rakennustekniikan laitos; EDGE; Ympäristöministeriö
Sivumäärä150
ISBN (elektroninen)978-952-15-2798-2
ISBN (painettu)978-952-15-2797-5
TilaJulkaistu - 2012
OKM-julkaisutyyppiC2 Toimitettu kirja, kokoomateos, konferenssijulkaisu tai lehden erikoisnumero

Julkaisusarja

NimiTampereen teknillinen yliopisto. Arkkitehtuurin laitos
KustantajaTampereen teknillinen yliopisto. Arkkitehtuurin laitos; Tampereen teknillinen yliopisto. Rakennustekniikan laitos; EDGE; Ympäristöministeriö
Vuosikerta7
ISSN (painettu)1797-4143

Tiivistelmä

Suomi kaupungistui lähiöistymällä. Lähes puolet suomalaisista asuinkerrostaloista on rakennettu 1960- ja 1970-luvuilla. Nämä kerrostalot suunniteltiin alun perin käytettäväksi vain 30 vuoden ajan . Aikaa on kulunut 40-50 vuotta ja näitä eri tavoin teknisessä korjaustarpeessa olevia asuntoja on noin puoli miljoonaa.

Lähiökorjaamisen hetki on siis viimeistään nyt. Tässä suuressa rakennetun ympäristön urakassa piilee mahdollisuuksia. Osana kansainvälistä yhteistyötä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi Suomi on sitoutunut vähentämään omat kasvihuonekaasupäästönsä kestävälle tasolle. Vuoden 1990 tasosta pyritään vähentämään 80 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. Mikäli lähiöitä korjataan vähänkään energiatehokkaammiksi ja kestäviä elintapoja tukeviksi, sillä on merkitystä näiden kansallisten tavoitteiden saavuttamiseksi jo pelkästään lähiökorjaamisen volyymin vuoksi.

Asumisen kulttuuri on muuttunut 40 vuodessa. Tarvitsemme erilaisia ja erikokoisia asuntoja kuin ennen. Asuntomarkkinoiltamme puuttuu monia asumisen tyyppejä, kuten pientalomainen asuminen kaupunkiympäristössä. Korjaamisen yhteydessä lähiöihin voidaan kehittää asumisen tyyppejä, joita ei ole saatavissa missään muualla.

ENTELKOR eli Energiatehokas lähiökorjaaminen - hankkeessa näitä lähiökorjaamisen mahdollisuuksia lähdettiin kartoittamaan kysymällä: Mitä ei ole toistaiseksi tutkittu? Uusien tutkimusaiheiden etsintä yhdistettiin perinteiseen pitkän linjan tutkimus- ja kehitystyöhön. Tästä syntyi neljä teemaa, jossa eri alat ja eri tekijät nivoutuvat toisiinsa: kierrätys, energia, kaupungin ekosysteemi ja strategiat.

Julkaisufoorumi-taso

Tilastokeskuksen tieteenalat

Latausten tilastot

Ei tietoja saatavilla