TUTCRIS - Tampereen teknillinen yliopisto

TUTCRIS

Jaetut tilat joustavan asumisen mahdollistajana

Tutkimustuotos: Diplomityö tai pro gradu -työ

Standard

Jaetut tilat joustavan asumisen mahdollistajana. / Iida, Hedberg.

Tampereen teknillinen yliopisto. Arkkitehtuurin laitos, 2014. 83 s. (Tampereen teknillinen yliopisto. Arkkitehtuurin laitos. Asuntosuunnittelu. Julkaisu; Vuosikerta 15).

Tutkimustuotos: Diplomityö tai pro gradu -työ

Harvard

Iida, H 2014, Jaetut tilat joustavan asumisen mahdollistajana. Tampereen teknillinen yliopisto. Arkkitehtuurin laitos. Asuntosuunnittelu. Julkaisu, Vuosikerta. 15, Tampereen teknillinen yliopisto. Arkkitehtuurin laitos.

APA

Iida, H. (2014). Jaetut tilat joustavan asumisen mahdollistajana. (Tampereen teknillinen yliopisto. Arkkitehtuurin laitos. Asuntosuunnittelu. Julkaisu; Vuosikerta 15). Tampereen teknillinen yliopisto. Arkkitehtuurin laitos.

Vancouver

Iida H. Jaetut tilat joustavan asumisen mahdollistajana. Tampereen teknillinen yliopisto. Arkkitehtuurin laitos, 2014. 83 s. (Tampereen teknillinen yliopisto. Arkkitehtuurin laitos. Asuntosuunnittelu. Julkaisu).

Author

Iida, Hedberg. / Jaetut tilat joustavan asumisen mahdollistajana. Tampereen teknillinen yliopisto. Arkkitehtuurin laitos, 2014. 83 Sivumäärä (Tampereen teknillinen yliopisto. Arkkitehtuurin laitos. Asuntosuunnittelu. Julkaisu).

Bibtex - Lataa

@book{e00750c20e6b4005a74b5433e8b8b38c,
title = "Jaetut tilat joustavan asumisen mahdollistajana",
abstract = "Ihmisten muuttuvat asumis- ja elintavat sek{\"a} v{\"a}est{\"o}rakenteelliset muutokset edellytt{\"a}v{\"a}t asuntorakenteelta joustavuutta. T{\"a}m{\"a} diplomity{\"o} k{\"a}sittelee joustavaa asumista jaettujen tilojen n{\"a}k{\"o}kulmasta. Jaettu tila tarkoittaa kahden tai useamman asuntokunnan kesken jaettua tilaa, joka on yhteinen, mutta jota ei v{\"a}ltt{\"a}m{\"a}tt{\"a} tarvitse k{\"a}ytt{\"a}{\"a} yhteisesti tai samanaikaisesti. Jaettujen tilojen potentiaalia ei ole noteerattu kovin laaja-alaisesti alan tutkimuksessa tai suunittelukent{\"a}ll{\"a}. Tutkimus on p{\"a}{\"a}asiassa keskittynyt ihmisten yksityisten asuntojen sis{\"a}iseen joustavuuteen eik{\"a} tilojen jakamisen mahdollisuutta ole juurikaan nostettu esiin. Toteutuneissa asumisen kohteissa t{\"a}llaisia tiloja on hy{\"o}dynnetty l{\"a}hinn{\"a} erityisasumisen parissa. Jaetut tilat tarjoavat kuitenkin runsaasti mahdollisuuksia ja siksi aihe on varteenotettava ja tarkastelun arvoinen vaihtoehto joustavaa asumista tutkittaessa.Joustavaa asumista ja sen toteutuskeinoja kartoitetaan t{\"a}ss{\"a} ty{\"o}ss{\"a} perehtym{\"a}ll{\"a} aiheeseen liittyv{\"a}{\"a}n tutkimuskirjallisuuteen. Jaettujen tilojen ominaisuuksia ja hy{\"o}tyj{\"a} analysoimalla ja erittelem{\"a}ll{\"a} muodostetaan ominaisuuksien valikko, joka toimii suunnitelmaosan konseptikehittelyn pohjana sek{\"a} ty{\"o}kaluna joustavan asumisen hankkeissa, joissa halutaan hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} jaettuja tiloja. Valikosta jaettujen tilojen ominaisuuksia eri tavoin yhdistelem{\"a}ll{\"a} muodostetaan viisi suunnittelukonseptia, joista jokaisesta esitet{\"a}{\"a}n my{\"o}s konkreettinen suunnitelmasovellus. Suunnitelman joustavuutta testataan asukastarinoiden avulla, jolloin asuntojen joustavuus suhteessa ihmisten el{\"a}m{\"a}ntilanteiden ja tarpeiden muutoksiin tulee esiin. Suunnitelmasovellusten ja asukastarinoiden avulla t{\"a}ss{\"a} ty{\"o}ss{\"a} osoitetaan, ett{\"a} jaetut tilat ovat yksi keino saavuttaa joustavaa asumista ja vastata ihmisten muuttuviin tarpeisiin ja elintapoihin.",
author = "Hedberg Iida",
year = "2014",
month = "10",
day = "8",
language = "Suomi",
isbn = "978-952-15-3348-8",
series = "Tampereen teknillinen yliopisto. Arkkitehtuurin laitos. Asuntosuunnittelu. Julkaisu",
publisher = "Tampereen teknillinen yliopisto. Arkkitehtuurin laitos",

}

RIS (suitable for import to EndNote) - Lataa

TY - BOOK

T1 - Jaetut tilat joustavan asumisen mahdollistajana

AU - Iida, Hedberg

PY - 2014/10/8

Y1 - 2014/10/8

N2 - Ihmisten muuttuvat asumis- ja elintavat sekä väestörakenteelliset muutokset edellyttävät asuntorakenteelta joustavuutta. Tämä diplomityö käsittelee joustavaa asumista jaettujen tilojen näkökulmasta. Jaettu tila tarkoittaa kahden tai useamman asuntokunnan kesken jaettua tilaa, joka on yhteinen, mutta jota ei välttämättä tarvitse käyttää yhteisesti tai samanaikaisesti. Jaettujen tilojen potentiaalia ei ole noteerattu kovin laaja-alaisesti alan tutkimuksessa tai suunittelukentällä. Tutkimus on pääasiassa keskittynyt ihmisten yksityisten asuntojen sisäiseen joustavuuteen eikä tilojen jakamisen mahdollisuutta ole juurikaan nostettu esiin. Toteutuneissa asumisen kohteissa tällaisia tiloja on hyödynnetty lähinnä erityisasumisen parissa. Jaetut tilat tarjoavat kuitenkin runsaasti mahdollisuuksia ja siksi aihe on varteenotettava ja tarkastelun arvoinen vaihtoehto joustavaa asumista tutkittaessa.Joustavaa asumista ja sen toteutuskeinoja kartoitetaan tässä työssä perehtymällä aiheeseen liittyvään tutkimuskirjallisuuteen. Jaettujen tilojen ominaisuuksia ja hyötyjä analysoimalla ja erittelemällä muodostetaan ominaisuuksien valikko, joka toimii suunnitelmaosan konseptikehittelyn pohjana sekä työkaluna joustavan asumisen hankkeissa, joissa halutaan hyödyntää jaettuja tiloja. Valikosta jaettujen tilojen ominaisuuksia eri tavoin yhdistelemällä muodostetaan viisi suunnittelukonseptia, joista jokaisesta esitetään myös konkreettinen suunnitelmasovellus. Suunnitelman joustavuutta testataan asukastarinoiden avulla, jolloin asuntojen joustavuus suhteessa ihmisten elämäntilanteiden ja tarpeiden muutoksiin tulee esiin. Suunnitelmasovellusten ja asukastarinoiden avulla tässä työssä osoitetaan, että jaetut tilat ovat yksi keino saavuttaa joustavaa asumista ja vastata ihmisten muuttuviin tarpeisiin ja elintapoihin.

AB - Ihmisten muuttuvat asumis- ja elintavat sekä väestörakenteelliset muutokset edellyttävät asuntorakenteelta joustavuutta. Tämä diplomityö käsittelee joustavaa asumista jaettujen tilojen näkökulmasta. Jaettu tila tarkoittaa kahden tai useamman asuntokunnan kesken jaettua tilaa, joka on yhteinen, mutta jota ei välttämättä tarvitse käyttää yhteisesti tai samanaikaisesti. Jaettujen tilojen potentiaalia ei ole noteerattu kovin laaja-alaisesti alan tutkimuksessa tai suunittelukentällä. Tutkimus on pääasiassa keskittynyt ihmisten yksityisten asuntojen sisäiseen joustavuuteen eikä tilojen jakamisen mahdollisuutta ole juurikaan nostettu esiin. Toteutuneissa asumisen kohteissa tällaisia tiloja on hyödynnetty lähinnä erityisasumisen parissa. Jaetut tilat tarjoavat kuitenkin runsaasti mahdollisuuksia ja siksi aihe on varteenotettava ja tarkastelun arvoinen vaihtoehto joustavaa asumista tutkittaessa.Joustavaa asumista ja sen toteutuskeinoja kartoitetaan tässä työssä perehtymällä aiheeseen liittyvään tutkimuskirjallisuuteen. Jaettujen tilojen ominaisuuksia ja hyötyjä analysoimalla ja erittelemällä muodostetaan ominaisuuksien valikko, joka toimii suunnitelmaosan konseptikehittelyn pohjana sekä työkaluna joustavan asumisen hankkeissa, joissa halutaan hyödyntää jaettuja tiloja. Valikosta jaettujen tilojen ominaisuuksia eri tavoin yhdistelemällä muodostetaan viisi suunnittelukonseptia, joista jokaisesta esitetään myös konkreettinen suunnitelmasovellus. Suunnitelman joustavuutta testataan asukastarinoiden avulla, jolloin asuntojen joustavuus suhteessa ihmisten elämäntilanteiden ja tarpeiden muutoksiin tulee esiin. Suunnitelmasovellusten ja asukastarinoiden avulla tässä työssä osoitetaan, että jaetut tilat ovat yksi keino saavuttaa joustavaa asumista ja vastata ihmisten muuttuviin tarpeisiin ja elintapoihin.

M3 - Diplomityö tai pro gradu -työ

SN - 978-952-15-3348-8

T3 - Tampereen teknillinen yliopisto. Arkkitehtuurin laitos. Asuntosuunnittelu. Julkaisu

BT - Jaetut tilat joustavan asumisen mahdollistajana

PB - Tampereen teknillinen yliopisto. Arkkitehtuurin laitos

ER -