TUTCRIS - Tampereen teknillinen yliopisto

TUTCRIS

Rakennusten energiankulutuksen perusskenaario Suomessa 2015-2050

Tutkimustuotos

Standard

Rakennusten energiankulutuksen perusskenaario Suomessa 2015-2050. / Mattinen, Maija; Heljo, Juhani; Savolahti, Mikko.

Helsinki : Suomen ympäristökeskus, 2016. 66 s. (Suomen ympäristökeskuksen raportteja; Nro 35/2016).

Tutkimustuotos

Harvard

Mattinen, M, Heljo, J & Savolahti, M 2016, Rakennusten energiankulutuksen perusskenaario Suomessa 2015-2050. Suomen ympäristökeskuksen raportteja, Nro 35/2016, Suomen ympäristökeskus, Helsinki.

APA

Mattinen, M., Heljo, J., & Savolahti, M. (2016). Rakennusten energiankulutuksen perusskenaario Suomessa 2015-2050. (Suomen ympäristökeskuksen raportteja; Nro 35/2016). Helsinki: Suomen ympäristökeskus.

Vancouver

Mattinen M, Heljo J, Savolahti M. Rakennusten energiankulutuksen perusskenaario Suomessa 2015-2050. Helsinki: Suomen ympäristökeskus, 2016. 66 s. (Suomen ympäristökeskuksen raportteja; 35/2016).

Author

Mattinen, Maija ; Heljo, Juhani ; Savolahti, Mikko. / Rakennusten energiankulutuksen perusskenaario Suomessa 2015-2050. Helsinki : Suomen ympäristökeskus, 2016. 66 Sivumäärä (Suomen ympäristökeskuksen raportteja; 35/2016).

Bibtex - Lataa

@book{639aa43fc06d48c7ac9a5537958576c8,
title = "Rakennusten energiankulutuksen perusskenaario Suomessa 2015-2050",
abstract = "Ilmaston l{\"a}mpenemist{\"a} aiheuttavista kasvihuonekaasup{\"a}{\"a}st{\"o}ist{\"a} noin 80 {\%} on per{\"a}isin energian tuotannosta ja kulutuksesta (ml. liikenne), mik{\"a} tarkoittaa, ett{\"a} energia- ja ilmastopolitiikka ovat tiivis kokonaisuus. Vuonna 2016 Suomessa valmisteltiin uutta energia- ja ilmastostrategiaa, johon kuuluu my{\"o}s skenaarioiden valmistelu. T{\"a}ss{\"a} raportissa esitetty ty{\"o} tukee strategian valmisteluty{\"o}t{\"a}. Raportti jakaantuu kahteen osaan: rakennuskannan energiank{\"a}yt{\"o}n ennustamiseen ja puun pienpolton lis{\"a}{\"a}misen tarkasteluihin. Ty{\"o}ss{\"a} tehtiin rakennustyypeitt{\"a}in perusskenaarion mukainen tarkastelu, joka jatkaa tulevaisuuteen energiatilastojen lukuja vuodesta 2015 aina vuoteen 2050. Perusskenaariolla arvioidaan jo p{\"a}{\"a}tettyjen ja toimeenpantujen politiikkatoimien vaikutusta tulevaisuuden kehitykseen. Rakennuskannan energiank{\"a}yt{\"o}n osalta tehtiin ennuste peruskehityksest{\"a} ja lis{\"a}ksi matalamman talouskasvun ennuste. Energiankulutus on esitetty sek{\"a} hankitun energian tasolla ett{\"a} hy{\"o}tyenergiana. Varsinaisten asuinrakennusten (pientalot, rivi- ja ketjutalot, asuinkerrostalot) hankitun energian m{\"a}{\"a}r{\"a}ss{\"a} on pieni laskeva trendi, mutta energiantarve pysyy oleellisesti samalla tasolla tarkasteluajanjaksolla. Aurinkol{\"a}mm{\"o}n kehitykselle muodostettiin maltillinen lineaariseen kasvuun perustuva ennuste. Toiseksi ty{\"o}ss{\"a} tarkasteltiin puun pienpolton lis{\"a}{\"a}misest{\"a} aiheutuvia pienhiukkasp{\"a}{\"a}st{\"o}j{\"a} ja niiden vaikutusta v{\"a}est{\"o}altistukseen. Laskentaesimerkin perusteella voidaan todeta, ett{\"a} my{\"o}s modernien, verrattain v{\"a}h{\"a}p{\"a}{\"a}st{\"o}isten varaavien takkojen kasvava k{\"a}ytt{\"o} lis{\"a}{\"a} hengitysilman pienhiukkaspitoisuuksia.",
keywords = "rakennuskanta, energiankulutus, skenaario, pienhiukkaset, p{\"a}{\"a}st{\"o}t, strategiaty{\"o}",
author = "Maija Mattinen and Juhani Heljo and Mikko Savolahti",
year = "2016",
month = "9",
day = "13",
language = "Suomi",
series = "Suomen ymp{\"a}rist{\"o}keskuksen raportteja",
publisher = "Suomen ymp{\"a}rist{\"o}keskus",
number = "35/2016",

}

RIS (suitable for import to EndNote) - Lataa

TY - BOOK

T1 - Rakennusten energiankulutuksen perusskenaario Suomessa 2015-2050

AU - Mattinen, Maija

AU - Heljo, Juhani

AU - Savolahti, Mikko

PY - 2016/9/13

Y1 - 2016/9/13

N2 - Ilmaston lämpenemistä aiheuttavista kasvihuonekaasupäästöistä noin 80 % on peräisin energian tuotannosta ja kulutuksesta (ml. liikenne), mikä tarkoittaa, että energia- ja ilmastopolitiikka ovat tiivis kokonaisuus. Vuonna 2016 Suomessa valmisteltiin uutta energia- ja ilmastostrategiaa, johon kuuluu myös skenaarioiden valmistelu. Tässä raportissa esitetty työ tukee strategian valmistelutyötä. Raportti jakaantuu kahteen osaan: rakennuskannan energiankäytön ennustamiseen ja puun pienpolton lisäämisen tarkasteluihin. Työssä tehtiin rakennustyypeittäin perusskenaarion mukainen tarkastelu, joka jatkaa tulevaisuuteen energiatilastojen lukuja vuodesta 2015 aina vuoteen 2050. Perusskenaariolla arvioidaan jo päätettyjen ja toimeenpantujen politiikkatoimien vaikutusta tulevaisuuden kehitykseen. Rakennuskannan energiankäytön osalta tehtiin ennuste peruskehityksestä ja lisäksi matalamman talouskasvun ennuste. Energiankulutus on esitetty sekä hankitun energian tasolla että hyötyenergiana. Varsinaisten asuinrakennusten (pientalot, rivi- ja ketjutalot, asuinkerrostalot) hankitun energian määrässä on pieni laskeva trendi, mutta energiantarve pysyy oleellisesti samalla tasolla tarkasteluajanjaksolla. Aurinkolämmön kehitykselle muodostettiin maltillinen lineaariseen kasvuun perustuva ennuste. Toiseksi työssä tarkasteltiin puun pienpolton lisäämisestä aiheutuvia pienhiukkaspäästöjä ja niiden vaikutusta väestöaltistukseen. Laskentaesimerkin perusteella voidaan todeta, että myös modernien, verrattain vähäpäästöisten varaavien takkojen kasvava käyttö lisää hengitysilman pienhiukkaspitoisuuksia.

AB - Ilmaston lämpenemistä aiheuttavista kasvihuonekaasupäästöistä noin 80 % on peräisin energian tuotannosta ja kulutuksesta (ml. liikenne), mikä tarkoittaa, että energia- ja ilmastopolitiikka ovat tiivis kokonaisuus. Vuonna 2016 Suomessa valmisteltiin uutta energia- ja ilmastostrategiaa, johon kuuluu myös skenaarioiden valmistelu. Tässä raportissa esitetty työ tukee strategian valmistelutyötä. Raportti jakaantuu kahteen osaan: rakennuskannan energiankäytön ennustamiseen ja puun pienpolton lisäämisen tarkasteluihin. Työssä tehtiin rakennustyypeittäin perusskenaarion mukainen tarkastelu, joka jatkaa tulevaisuuteen energiatilastojen lukuja vuodesta 2015 aina vuoteen 2050. Perusskenaariolla arvioidaan jo päätettyjen ja toimeenpantujen politiikkatoimien vaikutusta tulevaisuuden kehitykseen. Rakennuskannan energiankäytön osalta tehtiin ennuste peruskehityksestä ja lisäksi matalamman talouskasvun ennuste. Energiankulutus on esitetty sekä hankitun energian tasolla että hyötyenergiana. Varsinaisten asuinrakennusten (pientalot, rivi- ja ketjutalot, asuinkerrostalot) hankitun energian määrässä on pieni laskeva trendi, mutta energiantarve pysyy oleellisesti samalla tasolla tarkasteluajanjaksolla. Aurinkolämmön kehitykselle muodostettiin maltillinen lineaariseen kasvuun perustuva ennuste. Toiseksi työssä tarkasteltiin puun pienpolton lisäämisestä aiheutuvia pienhiukkaspäästöjä ja niiden vaikutusta väestöaltistukseen. Laskentaesimerkin perusteella voidaan todeta, että myös modernien, verrattain vähäpäästöisten varaavien takkojen kasvava käyttö lisää hengitysilman pienhiukkaspitoisuuksia.

KW - rakennuskanta

KW - energiankulutus

KW - skenaario

KW - pienhiukkaset

KW - päästöt

KW - strategiatyö

M3 - Commissioned report

T3 - Suomen ympäristökeskuksen raportteja

BT - Rakennusten energiankulutuksen perusskenaario Suomessa 2015-2050

PB - Suomen ympäristökeskus

CY - Helsinki

ER -