TUTCRIS - Tampereen teknillinen yliopisto

TUTCRIS

Työväkivallan ennaltaehkäisy ja hallinta sairaalassa : Organisaatiotasojen vastuut ja tehtävät turvallisuusjohtamisessa

Tutkimustuotos

Yksityiskohdat

AlkuperäiskieliSuomi
JulkaisupaikkaTampere
KustantajaTampereen teknillinen yliopisto; Työsuojelurahasto
Sivumäärä29
ISBN (elektroninen)978-952-15-2767-8
TilaJulkaistu - 2012
OKM-julkaisutyyppiD4 Julkaistu kehittämis- tai tutkimusraportti taikka -selvitys

Julkaisusarja

NimiTampereen teknillinen yliopisto. Teollisuustalouden laitos. Laitosraportti.
KustantajaTampereen teknillinen yliopisto; Työsuojelurahasto

Tiivistelmä

Väkivalta on organisaatiossa uhka henkilöstön turvallisuudelle ja se heikentää turvallisuuden tunnetta. Väkivallan ennaltaehkäisyn ja hallinnan tulee olla koko organisaation ehdoton tavoite. Tähän tavoitteeseen pyrkiminen edellyttää systemaattista turvallisuuden johtamista.

Tällä julkaisulla tuetaan sairaaloita väkivallan ennaltaehkäisyssä ja hallinnassa johtamisen näkökulmasta. Väkivallalla tarkoitetaan tässä potilaan, asiakkaan, omaisen tai muun henkilön sairaalan henkilökuntaan työpaikalla kohdistamaa uhkailua (sisältäen sanallisen väkivallan) ja fyysistä väkivaltaa. Uhkailua ovat esimerkiksi nimittely, solvaus, sanallinen uhkailu, välineillä uhkailu sekä käsillä tai eleillä uhkailu. Fyysisiä väkivaltatilanteita ovat esimerkiksi potkiminen, lyöminen, pureminen, raapiminen, sylkeminen, repiminen, kiinni ottaminen, kiinnipitäminen, töniminen sekä ampuma-, terä- tai lyömäaseiden käyttö. Tästä julkaisusta on rajattu pois työntekijöiden välinen uhkailu, väkivalta ja häirintä, jotka edellyttävät omia erityisiä toimenpiteitä.

Tämä julkaisu on laadittu osana Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) Teollisuustalouden laitoksen Turvallisuuden johtamisen ja suunnittelun yksikössä toteutettua tutkimushanketta Työväkivallan hallinta turvallisuusjohtamisen osana terveydenhuollossa. Tutkimuksen päärahoittajana oli Työsuojelurahasto (TSR). Tutkimus toteutettiin tiiviissä yhteistyössä Satakunnan sairaanhoitopiirin (Satshp), Pirkanmaan sairaanhoitopiirin (Pshp), Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) sekä Terveys- ja sosiaalialan ammattijärjestö Tehy:n kanssa.

Julkaisufoorumi-taso

Tilastokeskuksen tieteenalat

Latausten tilastot

Ei tietoja saatavilla