TUTCRIS - Tampereen teknillinen yliopisto

TUTCRIS

Urbanisoituva yliopistokampus informaalin oppimisen mahdollistajana

Tutkimustuotosvertaisarvioitu

Standard

Urbanisoituva yliopistokampus informaalin oppimisen mahdollistajana. / Rajaniemi, Juho; Häkli, Jouni; Rauhala, Katariina; Sumkin, Heidi.

julkaisussa: Aikuiskasvatus, Vuosikerta 2018, Nro 1, 27.03.2018, s. 18-29.

Tutkimustuotosvertaisarvioitu

Harvard

Rajaniemi, J, Häkli, J, Rauhala, K & Sumkin, H 2018, 'Urbanisoituva yliopistokampus informaalin oppimisen mahdollistajana', Aikuiskasvatus, Vuosikerta. 2018, Nro 1, Sivut 18-29.

APA

Rajaniemi, J., Häkli, J., Rauhala, K., & Sumkin, H. (2018). Urbanisoituva yliopistokampus informaalin oppimisen mahdollistajana. Aikuiskasvatus, 2018(1), 18-29.

Vancouver

Rajaniemi J, Häkli J, Rauhala K, Sumkin H. Urbanisoituva yliopistokampus informaalin oppimisen mahdollistajana. Aikuiskasvatus. 2018 maalis 27;2018(1):18-29.

Author

Rajaniemi, Juho ; Häkli, Jouni ; Rauhala, Katariina ; Sumkin, Heidi. / Urbanisoituva yliopistokampus informaalin oppimisen mahdollistajana. Julkaisussa: Aikuiskasvatus. 2018 ; Vuosikerta 2018, Nro 1. Sivut 18-29.

Bibtex - Lataa

@article{d26f188bab0841f6ad542aff00315ecb,
title = "Urbanisoituva yliopistokampus informaalin oppimisen mahdollistajana",
abstract = "Yliopistokampukset ovat monitoimijaisia ja alati muuttuvia opiskelu-, ty{\"o}-, asuin- ja harrastusymp{\"a}rist{\"o}j{\"a}. Niiden muutosprosessi on sidoksissa yliopistojen yhteiskunnallisiin kytkent{\"o}ihin sek{\"a} kaupungin laajenemiseen, tiivistymiseen ja urbanisoitumiseen. Artikkelissa nostetaan keskusteluun yliopistokampus osana ymp{\"a}r{\"o}iv{\"a}{\"a} kaupunkirakennetta ja julkisena urbaanina tilana, joka voi edist{\"a}{\"a} informaalia oppimista. Esit{\"a}mme, ett{\"a} on olemassa ainakin Suomessa yleinen yliopistokampustyyppi, jonka kaupungistumisprosessi on kaupunkirakenteellisessa ja toiminnallisessa mieless{\"a} vasta alkuvaiheessa. Kutsumme sit{\"a} urbanisoituvaksi yliopistokampukseksi. Sit{\"a} edustavat artikkelissa k{\"a}sitellyt Joensuun, Jyv{\"a}skyl{\"a}n, Tampereen, Turun ja Vaasan keskustojen kampukset. Ne sijaitsevat alueensa keskuskaupungeissa varsin keskeisell{\"a} paikalla kaupunkikeskustan ruutukaava-alueen tuntumassa, mutta silti niiden ongelmana on toiminnan hiljeneminen opiskeluaikojen ulkopuolella. Urbanisoitumiseen kytkeytyvien ilmi{\"o}iden avulla on mahdollista el{\"a}v{\"o}itt{\"a}{\"a} kampusalueen toimintoja ja ymp{\"a}rist{\"o}{\"a} ja samalla luoda edellytyksi{\"a} informaalille oppimiselle. Artikkelissa el{\"a}v{\"o}itt{\"a}mist{\"a} pohditaan erityisesti kaupunkirakenteen tiivistymisen, kampusalueen k{\"a}ytt{\"o}tarkoitusten monipuolistumisen ja puistomaisten viheralueiden kannalta.",
keywords = "informaali oppiminen, kampuskehitys, kaupungistuminen, kaupunkisuunnittelu, yliopisto",
author = "Juho Rajaniemi and Jouni H{\"a}kli and Katariina Rauhala and Heidi Sumkin",
year = "2018",
month = "3",
day = "27",
language = "Suomi",
volume = "2018",
pages = "18--29",
journal = "Aikuiskasvatus",
issn = "0358-6197",
publisher = "Kansanvalistusseura",
number = "1",

}

RIS (suitable for import to EndNote) - Lataa

TY - JOUR

T1 - Urbanisoituva yliopistokampus informaalin oppimisen mahdollistajana

AU - Rajaniemi, Juho

AU - Häkli, Jouni

AU - Rauhala, Katariina

AU - Sumkin, Heidi

PY - 2018/3/27

Y1 - 2018/3/27

N2 - Yliopistokampukset ovat monitoimijaisia ja alati muuttuvia opiskelu-, työ-, asuin- ja harrastusympäristöjä. Niiden muutosprosessi on sidoksissa yliopistojen yhteiskunnallisiin kytkentöihin sekä kaupungin laajenemiseen, tiivistymiseen ja urbanisoitumiseen. Artikkelissa nostetaan keskusteluun yliopistokampus osana ympäröivää kaupunkirakennetta ja julkisena urbaanina tilana, joka voi edistää informaalia oppimista. Esitämme, että on olemassa ainakin Suomessa yleinen yliopistokampustyyppi, jonka kaupungistumisprosessi on kaupunkirakenteellisessa ja toiminnallisessa mielessä vasta alkuvaiheessa. Kutsumme sitä urbanisoituvaksi yliopistokampukseksi. Sitä edustavat artikkelissa käsitellyt Joensuun, Jyväskylän, Tampereen, Turun ja Vaasan keskustojen kampukset. Ne sijaitsevat alueensa keskuskaupungeissa varsin keskeisellä paikalla kaupunkikeskustan ruutukaava-alueen tuntumassa, mutta silti niiden ongelmana on toiminnan hiljeneminen opiskeluaikojen ulkopuolella. Urbanisoitumiseen kytkeytyvien ilmiöiden avulla on mahdollista elävöittää kampusalueen toimintoja ja ympäristöä ja samalla luoda edellytyksiä informaalille oppimiselle. Artikkelissa elävöittämistä pohditaan erityisesti kaupunkirakenteen tiivistymisen, kampusalueen käyttötarkoitusten monipuolistumisen ja puistomaisten viheralueiden kannalta.

AB - Yliopistokampukset ovat monitoimijaisia ja alati muuttuvia opiskelu-, työ-, asuin- ja harrastusympäristöjä. Niiden muutosprosessi on sidoksissa yliopistojen yhteiskunnallisiin kytkentöihin sekä kaupungin laajenemiseen, tiivistymiseen ja urbanisoitumiseen. Artikkelissa nostetaan keskusteluun yliopistokampus osana ympäröivää kaupunkirakennetta ja julkisena urbaanina tilana, joka voi edistää informaalia oppimista. Esitämme, että on olemassa ainakin Suomessa yleinen yliopistokampustyyppi, jonka kaupungistumisprosessi on kaupunkirakenteellisessa ja toiminnallisessa mielessä vasta alkuvaiheessa. Kutsumme sitä urbanisoituvaksi yliopistokampukseksi. Sitä edustavat artikkelissa käsitellyt Joensuun, Jyväskylän, Tampereen, Turun ja Vaasan keskustojen kampukset. Ne sijaitsevat alueensa keskuskaupungeissa varsin keskeisellä paikalla kaupunkikeskustan ruutukaava-alueen tuntumassa, mutta silti niiden ongelmana on toiminnan hiljeneminen opiskeluaikojen ulkopuolella. Urbanisoitumiseen kytkeytyvien ilmiöiden avulla on mahdollista elävöittää kampusalueen toimintoja ja ympäristöä ja samalla luoda edellytyksiä informaalille oppimiselle. Artikkelissa elävöittämistä pohditaan erityisesti kaupunkirakenteen tiivistymisen, kampusalueen käyttötarkoitusten monipuolistumisen ja puistomaisten viheralueiden kannalta.

KW - informaali oppiminen

KW - kampuskehitys

KW - kaupungistuminen

KW - kaupunkisuunnittelu

KW - yliopisto

M3 - Article

VL - 2018

SP - 18

EP - 29

JO - Aikuiskasvatus

JF - Aikuiskasvatus

SN - 0358-6197

IS - 1

ER -